Ik kreeg laatst de vraag welk formaat beter is bij het maken van een presentatie: de standaard- versie (4:3) of de breedbeeld (16:9) versie. Ik hoef daar niet lang over na te denken. Het is zonder meer tijd  om over te stappen op de 16:9 variant.

Waarom?  De 4:3 versie stamt uit het analoge tijdperk – toen televisies, monitoren en oude films nog in dat formaat werden gemaakt. Tegenwoordig is vrijwel alles breedbeeld.  De meeste presentaties worden gegeven in kleinere vergaderzalen waar een breedbeeld 16:9 monitor aan de muur hangt. En als jij daar je 4:3 dia’s op toont, wordt je beeld of uitgerekt, of kleiner gemaakt en verschijnen er balken aan de linker en rechterkant van je beeld.

Ook qua communicatie werkt 16:9 beter – zeker in zakelijke context. Denk alleen maar aan een flowchart of een tijdlijn die met een breedbeeldformaat veel beter uit de verf komt.

Tot slot en niet geheel onbelangrijk: het krijgt steeds meer het imago van ouderwets. En dat is iets waar u waarschijnlijk niet mee geassocieerd wilt worden.

Instelling aanpassen

Tot en met PowerPoint 2010 is de standaard dia ingesteld op 4:3. Als je dit  wilt veranderen moet je dat handmatig doen via het tabblad ‘Ontwerpen’ en vervolgens ‘Pagina-instelling’ . Klik vervolgens bij ‘diaformaat aanpassen’ –  op ‘diavoorstelling (16:9)’

Vanaf PowerPoint 2013 is de standaard ingesteld op 16:9. Op de afbeelding hieronder  kun je zien wat de verschillen zijn.

Let wel: de 16:9 afmeting die PowerPoint 2013 gebruikt (blauw) is groter dan de 16:9 afmeting  in PowerPoint 2010 (groen). Dit is gedaan zodat oude 4:3 dia’s (oranje) gemakkelijker kunnen worden overgezet omdat dezelfde hoogte wordt gehanteerd.

Dus als je werkelijk toekomstbestendig wilt zijn met je dia’s – hanteer dan de dimensies van PowerPoint 2013.

aspect-ratio-PowerPoint-Total Connection

Uitzondering: slideshare

Er is wel een uitzondering. Als je van plan bent een presentatie te maken voor slideshare. Slideshare werkt namelijk nog met het 4:3 formaat. Als je je presentatie dan upload –wordt het vergroot en wordt de onder en bovenkant van je zorgvuldig ontworpen dia’s afgesneden. Om dat geval kun je beter met 4:3 werken.

Zo niet… stap dan vandaag nog over!