PowerPoint lessen van Varoufakis

Op 7 mei 2015 gaf de voormalige Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis een keynote presentatie voor een business club in Brussel.

Hij heeft de video-opname ervan, inclusief de gebruikte PowerPoint slides als ppt bestand, integraal de wereld ingestuurd, door het op zijn website te plaatsen.

Goedbedoeld natuurlijk. Maar dit werd vrij snel opgepikt en op twitter werd al snel de draak gestoken met de onbegrijpelijke dia’s. Zie de afbeelding hierboven.

Meneer Varoufakis voorkomt wel één ergernis:  dat je naar de video van een spreker kijkt die tijdens zijn presentatie verwijst naar zijn dia’s, maar die je als kijker niet of maar half te zien krijgt. Door het echter op deze manier op te lossen creëert hij een nieuw probleem.

In dit geval krijg je zijn dia’s wel te zien, maar lós van zijn verhaal. En… ook al staan ze vermeld op één en dezelfde webpagina, het is niet geïntegreerd. En dan wordt het gevaarlijk.

Dan heb je de kans dat de dia’s een eigen leven gaat leiden met, in dit geval, negatieve publiciteit.

TIP 1: Integreer

Voorkom dat je dia’s – die bedoeld zijn als visuele ondersteuning van jouw verhaal, nooit fysiek loskomen van je verhaal. Met andere woorden: de volgende keer als mensen vragen om een kopie van je dia’s – zeg nooit automatisch “ja.”  Als je al hand-outs wilt geven, zorg er dan voor dat je iets anders geeft dat wél op zichzelf kan staan.

In dit geval hadden de dia’s, relatief eenvoudig gemonteerd kunnen worden in de video.

Tip 2:  Geen Comic Sans

Als je serieus genomen wilt worden – gebruik dan nooit het lettertype comic sans zoals op deze dia (‘economic reforms’). Dat is ontworpen voor comic-books en doet afbreuk aan het gewicht dat je wilt meegeven aan je verhaal.

Tip 3: Houd het leesbaar

De presentatie bestaat uit allemaal copy en paste afbeeldingen. Op zich hoeft daar niets mis mee te zijn, maar het risico is dat de woorden te klein worden om te lezen. En dat is hier ook gebeurd.

Tip 4. Houd het overzichtelijk

Te veel pijlen die alle kanten opgaan vereist te veel hersencapaciteit – en dus aandacht, van de toehoorder. Vanwege het dominante effect van visuele afbeeldingen zal er dus nauwelijks iets opgepikt worden van wat dhr. Varoufakis zegt omdat te veel energie gaat zitten in het proberen te begrijpen van de afbeelding. Zonde! Door een ander ontwerp had hij het geheel kunnen vereenvoudigen en de kern van zijn betoog krachtiger kunnen neerzetten.