De twee meest gebruikte dia’s, die je beter niet kunt gebruiken

Vrijwel elke presentatie die ik tegenkom wordt afgesloten met een ‘dank voor uw aandacht!‘ of ‘vragen?‘ dia. En niet alleen in Nederland of bij onervaren sprekers. De afbeelding hierboven is er één uit een daadwerkelijke presentatie die ik tegenkwam.

Het is een universeel misverstand dat dit een goed einde is van je presentatie.

Want… is dit wérkelijk wat u als laatste (visuele) boodschap wilt meegeven?

Wat is het probleem:

  1. De meeste presentaties worden gevolgd door een discussie die al snel 5 minuten of meer duurt. Wil je al die tijd zoiets nietszeggends, groot geprojecteerd achter je hebben?!
  2. Hoe goed je ook bent – er zijn altijd mensen die met hun gedachten afdwalen en pas aan het eind weer bij de les zijn. Ook die mensen kun je nog bereiken met de kernboodschap van je verhaal. Maar dan moet die wel te zien zijn.

Kortom… gebruik je laatste dia voor de kernboodschap die je wilt overbrengen – bij voorkeur met je contactgegevens voor vragen naderhand.

En… in plaats van de dia ‘vragen?’ kun je veel beter zelf een prikkelende vraag voorleggen aan je publiek met een dia om de discussie te starten. Maar laat dit nooit de laatste dia zijn – tenzij het bijvoorbeeld de opmaat is voor direct aansluitende ronde tafel discussies.

Het gaat erom dat je de kernboodschap of de call-to-action letterlijk op het netvlies wilt krijgen, die te zien is als ze nog met elkaar napraten en waar ze over blijven nadenken op weg naar huis.

Mag je dan niet bedanken? Natuurlijk wel! Je hebt tenslotte de tijd en een platform gekregen voor je ideeën. Al zijn er natuurlijk altijd ‘presentatie-specialisten’ die vinden dat je hiermee jezelf tekort doet.

Zelf bedank ik altijd wel. Mondeling. En wordt dan vrijwel automatisch zelf ook bedankt. Het is een wisselwerking. Mijn presentaties zijn interactief. Dus de input in de vorm van vragen of reacties heeft een duidelijke meerwaarde waar ik oprecht dankbaar voor ben. En daar is niets mis mee om dat te uiten.